大思英语logo
快乐英语,自主学习
关闭按钮

立即申请免费试学

小学英语一般过去时的练习题及答案

  小学英语一般过去时的练习题及答案。在英语学习中,相信同学们对一般过去时有一定的认知了。一般过去时表示:过去某个时间里发生了的动作。为了使同学们加深对其的运用,大思英语小编带来了英语一般过去时的练习题,一起来练习吧。

小学英语一般过去时的练习题及答案

  小学英语一般过去时的练习题及答案

  一、写出下列动词的过去式

  1.am/is ________ 2.do _______ 3.go ________ 4.have _______

  5.isn’t _________ 6. aren’t ________ 7.spend________ 8.cook_______

  9.read ________ 10.clean _______ 11.live _______ 12.study_________

  二、用适当的词完成下列对话

  1.— How was your weekend? — It ______ great.

  — What _______ you ______ last weekend ? — I _______ some homework.

  2.— What ______ she ______ last weekend? — She _______ to the beach.

  3.— What _______ they do last weekend? — They ________ to the movies.

  三、用括号内所给词的适当形式填空

  1. We _________ (enjoy) ourselves at the party last night.

  2.Jack ____________ (study) for the English test last Sunday.

  3._______ you ______ (go) to the Great Wall last year?

  4. What day _______ (be) it yesterday?

  5.The old man _______(be)ill and went to see a doctor.

  6.We ________ (have) a party last night.

  7.We __________ (visit) the museum and went home.

  8.— How _______ (be) the students? — They were very friendly.

  9.He often _______ (have) supper at home. Today he ______ (have) supper at school.

  10.— ______ he _______ (have) lunch at nine? — No, he didn’t.

  11.They _________(buy) a guitar yesterday.

  四、句型转换

  1. He came here last month. (改为否定句) He _______ _______ here last month.

  2.They played football this morning. (改为一般疑问句并作简略回答)

  —______ they _______ football this morning?

  —Yes, they _______./No, they _________ .

  3.They went to Beijing last year. (就划线部分提问)

  _________ _________ they ________ last year.

  4.Tom watched TV last night. (改为一般疑问句) _______ Tom _______ TV last night?

  5.Mary does homework every day. (用 last night 改写句子)

  Mary ________ ____________ _________ ________ .

  五、选择填空

  ( ) 1. Lee ________ his mobile phone at home.

  A. leave B. leaves C. leaved D. left

  ( ) 2. _____ he ________ a good rest? No, he didn’t.

  A. Do, had B. Did, have C. Did, had D. Was, had

  ( ) 3. As soon as he ________, he ______ to his family.

  A. arrived, writes B. arrived, written C. arrived, wrote D. arriveds, write

  ( ) 4. Mr. Black was late because he _______ his way.

  A. losted B. lose C. loses D. lost

  ( ) 5. When _________ Lee ________ school this morning?

  A. did, got to B. did, get to C. did, get D. did, got

  ( ) 6. Will you please say it again? I ________ quite _______ you.

  A. didn’t, hear B. don’t, heard C. didn’t, heard D. don’t, hear

  ( ) 7. ______ you ________ at six o’clock yesterday?

  A. Do ,get up B. Did, get up C. Do, got up D. Did, got up

  ( ) 8.What did you see _________?

  A. now B. every day C. these days D. just now

  ( ) 9.He went into the room and _______ the door.

  A. lock B. locking C. locks D. locked

  ( ) 10. —What _____ you _______ last week? —I bought a bag.

  A. did ,buy B. did , bought C. do, buy D. do, bought

  ( ) 11. —_____ he ____ his lunch? — Yes, he did.

  A. Does ,has B. Does, have C. Did, have D. Did, had

  ( )12.—Did the thieves _____ into the car? —No, they______.

  A. fell, didn’t B. fall(落下), did C. jump(跳), didn’t D. jump, did

  ( ) 13. -When did May come back from Hong Kong? -She __ from Hong Kong last Friday.

  A. come back B. comes back C. returned back D. came back

  ( ) 14. ____ she _____ this dictionary in the bookshop nearby last week?

  A. Did, buy B. Does, buy C. Did, bought D. Does, buys

  ( ) 15. He ____ to the station this morning and was______ for the train.

  A. hurry, in time B. hurries, on time C. hurried, in time D. hurried, at time

  ( ) 16. Where _____ Uncle Sun yesterday? A. was B. were C. did D. does

  ( ) 17. —Have you seen him today? —Yes, I ____ him this morning.

  A. seeing B. see C. sees D. saw

  ( ) 18. He ______ worried when he heard the news. A. is B. was C. does D. did

  ( ) 19. There _____ a telephone call for my brother Steven yesterday?

  A. is B. are C. was D. were

  ( ) 20. Liu Fengwei _____ three yuan for the lost library book.

  A. paid B. pay C. spent D. lost

  ( ) 21. He ____ in this school in 1958.

  A. taught B. teach C. teaches D. teaching

  ( ) 22. They _____ tired so they stopped ____ a rest.

  A. are, have B. were, have C. were, to have D. are, having

  ( ) 23. Yesterday I _____ in bed all day because I had a fever.

  A. lay B. lie C. laid D. lied

  ( ) 24. It was raining hard when he ____ home.

  A. got B. get C. gets D. was getting

  ( ) 25. She said her brother ____ in Beijing. He ______ to Japan on business last week.

  A. wasn’t, went B. hasn’t, went C. wasn’t, go D. isn’t, went

  六、改错题

  1. How is Jane yesterday? 2. He go to school by bus last week.

  3. He often goes home at 6:00 last month. 4. I can fly kites seven years ago.

  5. Did you saw him just now. 6. Tom wasn’t watch TV last night.

  7. I didn’t my homework yesterday. 8. He wait for you three hours ago.

  9. Who find it just now ? 10. What did he last week?

  七、用所给动词的适当形式填空

  1.Tom and Mary ___________ (come) to China last month.

  3.Mary __________ (read) English yesterday morning.

  4.There _________ (be) no one here a moment ago.

  5.I ___________ (call) Mike this morning.

  6.I listened but ___________ (hear) nothing.

  7.Tom ___________ (begin) to learn Chinese last year.

  8.Last week we _________ (pick) many apples on the farm.

  9.My mother ________________ (not do) housework yesterday.

  10.She watches TV every evening. But she _______________ (not watch) TV last night.

  11.________ your father ________ ( go ) to work every day last year?

  12. —What time _______ you _______ (get) to Beijing yesterday? —We __________ (get) to Beijing at 9:00 in the evening.

  14.Last year the teacher ___________ (tell) us that the earth moves around the sun.

  15.There ____________ a telephone call for you just now. (be)

  16.There __________ not enough people to pick apples that day. ( be)

  17.There _____________ any hospitals (医院) in my hometown (家乡) in 1940. ( be not)

  18.There ____________ enough milk at home last week, wasn’t there?

  19.Eli ____________ to Japan last week. ( move)

  20. –When _______ you _________ (come) to China? - Last year.

  21.Did she ________ (have) supper at home?

  22.Jack ____________ (not clean) the room just now.

  23._________ (be) it cold in your city yesterday?

  24.How many people ________ (be) there in your class last term?

  25.It ________ (be) hot yesterday and most children _______ (be) outside.

  26. There ________ (be) a football match on TV yesterday evening, but I _________ (have) no time to watch it.

  27. He ate some bread and _________ (drink) some milk.

  28. ________ he __________ (finish) his homework last night?

  29. I__________(be) tired yesterday.

  31. What _________ you ___________ (do) last night?

  32. My grandfather _________ (leave) Hong Kong for New York in 1998.

  33. What _______ he ________ (do) yesterday?

  34. Last week I _______ (buy) a new bike.

  35. He ________ (be) here just now.

  36. He __________ (not find ) his key last night.

  37. My father __________ (drink) a lot of wine yesterday.

  38. ________ you ________ (finish) your homework yesterday?

  39. I ________ (eat) some eggs and bread this morning.

  41. Last year Mr. Smith _____ (go ) to China and Japan.

  46. A week ago, Kitty and Ben _________ (be) in the countryside.

  54. Kitty and Ben ________ (stay) at home. They __________ (watch) TV.

  一、按要求变换句型。

  1. Father bought me a new bike. (同义句)

  Father bought _______ _______ ________ ________ me.

  2. Frank read an interesting book about history. (一般疑问句)

  _______ Frank _______ an interesting book about history?

  3. He’s cleaning his rooms. (划线提问)________ he _______?

  4. Why not go out for a walk? (同义句)

  _______ ________ ________ out for a walk?

  5. Thomas spent RMB 10 on this book. (否定句)

  Thomas _______ _______ RMB 10 on this book.

  6. My family went to the beach last week. (划线提问)

  ________ ________ ________ family _______ last week?

  7. I didn’t have any friends. (一般疑问句) ________ _______ have _______ friends?

  8. I think she is Lily’s sister. (否定句)____________________

  9. Sally often does some reading in the morning. (否定句)

  Sally _______ often ______ some reading in the morning.

  10. He is a tall, thin boy. (划线提问) _______ _______ he _______ ________?

  11. They read English last night.

  否定句:__________________________________________

  一般疑问句:________________________________________

  肯定/否定回答:____________________________________

  对划线部分提问:____________________________________

  二、用所给动词的正确时态填空

  1. He________ TV every evening. (watch)

  2. We always ________ to school on foot. (go)

  3. Tom with his classmates often ______ football after school. (play)

  4. Their classroom _________ four big windows. (have)

  5. Your shoes _______ under the bed. (be)

  6. She ______ for her friends at the bus stop now. (wait)

  7. Sorry, I_______ no enough money with me now. (have)

  8. The days _______ longer and longer now. (get)

  9. ______ here and ______ by me. (come, stand)

  10. Look, the bus _______. (come)

  11. His uncle usually _________ to work by bus. (go)

  12. Sorry, I’m busy. I ______to a friend of mine in Hangzhou. (write)

  13. Lin Tao and his classmates ______ on a farm next week. (work)

  14. We ______ to the Great Wall if it _______ fine tomorrow. (go, be)

  16. Mary _______thirteen next year. (be)

  17. Today is Monday. Tomorrow ______ Tuesday. (be)

  18. There _______ no hospitals here ten years ago. (be)

  19. He _____you to the station tomorrow morning. (see)

  20. It _____ very hard. We’d better stay at home. (rain)

  21. I always ______ up at six in the morning, but I _____up a little later yesterday. (get )

  22. She _______ swim very well when she was five years old. (can)

  23. They ________ in Beijing in 1960. (be)

  24. He always _______ to work by bike when he was in Shanghai. (go)

  25. I _____ you up as soon as I ______to Nanjing. (ring, get)

  26. They never _________ in the room. (smoke)

  27. I______ to school yesterday because I _____ill. (not go, be)

  28. John ________ like his father. (look)

  29. Be quiet. The baby ______.(sleep)

  30. Some young people _______in the lake. (swim)

  答案:

  一、was did went had wasn’t weren’t spent cooked read cleaned lived studied

  二、1.was did do did 2.did do went 3.did went

  三、1.enjoyed 2. studied 3.Did go 4.was 5. was 6.had 7.visited 8.were 9.has had 10.Did have 11.bought

  四、1.didn’t come 2.Did play did didn’t 3.Where did go 4. Did watch 5.did homework last night

  五、1.D 2.B 3.B 4.D 5.B 6.A 7.B 8.D 9.D 10.A 11.C 12.C 13.D 14.A 15.C 16.A 17.D 18.B 19.C 20.A 21.A 22.C 23.A 24.A 25.A

  六、1. is-was 2. go-went 3. goes-went 4. can-could 5. saw-see 6. wasn’t-didn’t 7. didn’t-didn’t do 8. wait-waited 9. find-found 10. did he-did he do

  七、1.came 2. didn’t go,got 3. read 4. was 5. called 6.heard 7.began 8.picked 9.didn’t do 10.didn’t watch 11. Did go 12.did get got 13. made 14. told 15.was 16. were 17.weren’t 18.was 19.moved 20.did come21.have 22.didn’t clean 23.Was 24.were 25.was were 26.was had 27.drank 28.Did finish 29.was 30.gained 31.did do 32.left 33.did do 34.bought 35.was 36.didn’t find 37.drank 38.Did finish 39.ate 40.didn’t give 41.went 42. had 43.did talked 44.ate visited 45.went was 46. were 47. blew 48.blew 49.flew 50.became 51.moved 52.fell 53.went 54.staied watched 55.began

  一、按要求变换句型。

  1.a new bike for 2.Did read 3.What's doing 4.Why don't you 5.didn't spend 6.Where were my going 7.Did I any 8.I don't think she is Lily's sister. 9.doesn't do

  10.How does look like

  11.They didn't read English last night. Did they read English last night? Yes,they did./No,they didn't. What did they do last night?

  二、用所给动词的正确时态填空:

  1. watches 2. go 3. plays 4. has 5. are 6. is waiting 7. have 8. are getting 9. come, stand 10. is coming 11. goes 12. am writing

  13. are going to work/will work 14. are going to /will go, is 15. is going to rain

  16. will be 17. will be 18. were 19. will see 20. is raining 21. get, got 22. Could 23. were 24. went 25. will/shall ring, get 26. smoke 27. didn't go, was 28. looks 29. is sleeping 30. are swimming

  小学英语一般过去时的练习题及答案。在英语学习对中语法时态的学习是非常重要的。为了帮大家巩固一般过去时,大思英语小编为大家带来了小学英语必备! 一般过去时语法详解。

小学英语一般过去时的练习题及答案

  一般过去时态

  一、概念

  表示在的过去某个时间里所发生的动作或存在的状态。通常在句子里找到表示过去时间的词或词组。如:yesterday,yesterday morning,yesterday afternoon,yesterday evening,the day before yesterday(前天),last night,last week,last month, last year,a moment ago(刚才),just now(刚才), two days ago,a week ago,in 1990等。 如: I went to bed at eleven last night. 昨晚我11:00睡觉。

  二、动词过去式的构成规律

  (一)规则动词的过去式

  1、一般情况下,在动词原形后面加-ed;如:look→looked play→playe d;

  2、以不发音e结尾的动词,在词尾直接加-d;如:live→lived use→used;

  3、以“辅音字母+ y”结尾的动词,先将 y 改为i ,再加 –ed;如:study→studied, try→tried fly→flied

  4、以重读闭音节(即辅音+元音+辅音)或r音节结尾,末尾只有一个辅音字母的动词,要先双写这个辅音字母后,再加 –ed。如:stop→stoppedplan→planned;

  (二)不规则动词的过去式(后附不规则动词变化表)

  1、改变动词中的元音;

  begin→began drink→drank come→came eat→ate grow→grew run→ran know→knew win→won speak→spoketake→took write→wrote get→got

  2、变词尾的–d 为–t ; build→built lend→lent send→sent spend→spent bend→bent

  3、与动词原形一样; cut→cut put→put cost→cost hurt→hurt shut→shut

  4、变-ay 为-aid (少数动词); say→said pay→paid lay→laid

  5、采用不同词根;sell→sold teach→taught buy→bought

  6、其他。如:am/is→was are→were have/has→had do→did

  三、句式变化

  (一)一般过去时的一般疑问句

  1、把was, were放在句首,其余位置不变。由Was…?引导的一般疑问句,肯定答为:Yes,… was. 否定回答为:No,…. wasn’t. 由Were…?引导的一般疑问句,肯定回答为:Yes,… were. 否定回答为:No,… weren’t. 如:

  (1)I was born in Shanghai. →Were you born in Shanghai?

  →Yes, I was. (肯定回答) →No, I wasn’t. (否定回答)

  (2)They were in Li Yan’s home last night.

  →Were they in Li Yan’s home last night?

  →Yes, they were. (肯定回答) →No, they weren’t. (否定回答)

  2、在行为动词的句子中,要用助动词词did来引导,其余的语序不变。要注意的是,要把行为动词的过去式改为原形。肯定回答为:Yes, …did. 否定回答:No, …didn’t. 如:

  John played computer games last night.

  →Did John play computer games last night?

  →Yes, he did. (肯定回答) →No, he didn’t. (否定回答)

  (二)一般过去时的否定句

  1、在表示过去存在的状态的句子中,相接在was, were的后面加上not。

  如:(1)He was in the park the day before yesterday. →He was not in the park the day before yesterday.

  (2)We were busy last week. →We were not busy last week.

  2、在表示过去的时间发生的动作的句子中,要在行为动词的前面加助动词didn’t.然后把过去式的行为动词改为动词原形。即:didn’t + 动词原形。如:

  (1)She played the violin last night. →She didn’t play the violin last night.

  (2) They swam in the lake yesterday. →They didn’t swim in the lake yesterday.

  (三) 一般过去式的特殊疑问句

  1.What did … ?(主要是询问过去发生了什么事情,注意要把过去式改为动词原形。)

  We ate Chinese food last night. →What did we eat last night?

  2.Where did ?( 主要是询问过去事情发生的地方。)

  They sang and dance in the music room yesterday morning.

  →Where did they sing and dance yesterday morning?

  3.Who + 动词过去式 … ?( 主要是询问过去事情发生的人物。)

  Mike and Tom climbed mountains last weekend.

  →Who climbed mountains last weekend?

  四、句子结构

  1、在表示某个时间里存在的状态的句子,系动词用过式was,were构成。如:

  (1)I was at home yesterday. 昨天我在家。 (2)We were in the gym just now. 刚才我们在体育馆。

  2、在表示过去某个时间里发生的动作,用动词的过去式构成。如:

  I visited my uncle yesterday. 昨天我拜访了我的叔叔。

  3.各种句式

  (1)一般过去时的肯定陈述句:

  主语 + 动词过去式 + 宾语或表语。

  He worked in Shanghai ten years ago.

  (2)一般过去时的否定句:

  a.主语 + didn’t + 动词原形 + 宾语。 (did + not = didn't)

  He didn't do morning exercises yesterday.

  b.主语 + wasn’t/weren’t +表语。(was + not = wasn't were + not = weren't)

  He wasn't an English teacher ten years ago.

  (3)一般过去时的一般疑问句:

  a.Did + 主语 + 动词原形 + 宾语 ?

  Did you study English in 1990 ?

  b.Was/Were + 主语 + 表语 ?

  Was he a pupil five years ago ?

  (4)一般过去时的特殊疑问句:

  a.特殊疑问词 + did + 主语 + 动词原形 + 宾语?

  Where did your parents live five years ago?

  What did you do last Sunday?

  b.特殊疑问词 + were/was + 表语?

  Who was at the zoo yesterday?

  上文就是大思英语小编对小学英语一般过去时的练习题及答案的全部分享。英语语法的学习不是一朝一夕就可以练就的,要我们下功夫好好的去学习才行,希望大家能够认真对待以上分享,英语时态题将不再是大家的难点。




客服热线:

4007756857

周一至周日 09:00-22:00
立即咨询
  • 微博
  • |
  • 微信
    • 公司:广州大思教育科技发展有限公司
    • 地址:广东省广州市天河区五山路1号华晟大厦12楼1206室
    • 粤ICP备粤ICP备06021163号